Arca Noah España 
Andalucia Registry of Associations
Charity No. 8517
Entidad Inscrita en el Registro de
Asociaciones de Andalucia No. 8517
CIF NIF G93145134

x
 

Woordje uitleg over Giardia

Wat is Giardia en wat is diarree?
Een hond heeft normaal 1 of 2 keer per dag goedgevormde ontlasting. Als er (water)dunne, vlaachtige of brijige ontlasting in plaats van goed gevormde ontlasting ontstaat spreek je van diarree. Kan soms ook bloederig zijn en al gauw denken de mensen dat hun hondje Parvo of Corona hebben. De hondjes vooral de pups raken daarmee besmet, 50% van de pups sterven in Spanje aan Parvo omdat ze gewoon geen kans krijgen. Ze worden buiten in het wild geboren of bij mensen die ze aan hun lot overlaten. Ze krijgen ook geen vaccinaties. Een pup die bij Arca Noah binnenkomt (we spreken dan van de leeftijd rond zes weken ) krijgt vijf dagen Telmin ontworming en dit omdat het al veel parasieten doodt. De pups hebben bijna allemaal diarree in begin. Dit is een normaal iets hier in Spanje. Ze hebben slechte voeding gehad, moeder is nooit ontwormd enz... Als de pup goed reageerd op de 5 dagen ontworming krijgen ze hun eerste 1 puppyvaccinatie. Dan is het spannend afwachten of alles gedurende 14 dagen goed blijft want ze kunnen besmet geraakt zijn met Parvo. De meeste pups overlijden dan. Maar als alles goed gaat, krijgen ze de 2 de vaccinatie en herhaling ontwoming met Drontal. 14 dagen later wordt dit nog eens herhaald met een ontworming Drontal en de 3 de puppyvaccinatie. Ze krijgen dan ook hun Rabi�s enting en 3 weken later mogen ze vertrekken naar hun nieuw baasje. Als pups aankomen is de stress, verandering van eten en andere gewoontes de eerste week meestal de reden van diarree. Giardia wordt vaak over het hoofd gezien. Giardia is een flagellaat (= een protozoaire parasiet) en bestaat uit een eencellig organisme, dat voorkomt in diverse ontwikkelingsstadia.

Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden, 10-20% van de diarree bij honden wordt veroorzaakt door giardia, bij dierenpensions en kennels kan dit oplopen tot 100%.

Ook bij jonge honden met diarree, die uit het buitenland ge�mporteerd of meegenomen worden zien we vaak een giardiabesmetting.

Ze hadden dit voordien en het kan nog altijd ergens schuilen, we raden dan ook aan om behandeling van diarree ten gevolge van Giardia
Als therapie kan er metronidazol (Metrazol) of Panacur (Panacur) gegeven worden. Er zijn Giardiastammen die niet gevoelig zijn voor metronidazol en wel voor fenbendazol en andersom.

DAAROM ELKE PUP DIE AANKOMT NA ENKELE DAGEN EEN PANACUR BEHANDLEING GEVEN. Dit om herbesmetting te voorkomen.
De hond kan zichzelf herbesmetten met oocysten van de giardia die in de vacht terecht zijn gekomen. Dit kan gebeuren als de diarree (met daarin de oocysten) aan de vacht blijft plakken. De hond likt zich en op die manier herbesmet de hond zich!
Wij adviseren om uw gehele hond op de 3e en de 5e dag na het begin van de behandeling te wassen om dit te voorkomen. Indien u poep aan de haren ziet was dit dan weg.

DE KANS DAT DE PUPS PARVO OF CORONA KRIJGEN NA HUN VACCINATIES IS DUS HEEL KLEIN OMDAT DE PUPS NOOIT VERTREKKEN TOT ZE VOLLEDIG GEVACCINEERD ZIJN. De dierenarts hier stelt maar 3% vast van de pups die alsnog parvo krijgen. .

Er kan altijd wat bloed bij de diarree zitten en zolang dit rood is het geen Parvo. Bij parvois het bloed zwart en stinkt enorm. Parvo heeft een specifieke en herkenbare geur en wordt meestal goed onderscheiden van andere vormen van diarree.

Dus bij diarree de eerste 3 dagen Panacur, lichte (desnoods dieet) voeding, en ook rijstwater doet altijd goed.
Indien u niet zeker bent kan u altijd een staal van de diarree bij uw dierenarts binnenbrengen.

Arca Noah España wordt gesponsord door:

Advocaat bureau AEG

Alhaurin el Grande 952491125

Baviera Property Management