Arca Noah España 
Andalucia Registry of Associations
Charity No. 8517
Entidad Inscrita en el Registro de
Asociaciones de Andalucia No. 8517
CIF NIF G93145134
RSIN 8275.01.043


x
 

Woordje uitleg over de Podenco Andaluz

Rasgroep van de Podenco Andaluz
De Podenco Andaluz behoort tot de Rasgroep `Spitsen en oertypes`

Geschiedenis van de Podenco Andaluz
De Podenco Andaluz is wereldwijd ��n van de minder bekende Podenco`s omdat het ras niet FCI erkend is. In maart 1992 werd het ras in Spanje erkend door de Rsce. Men tracht het ras internationaal erkend te krijgen. Dit is moeilijk omdat weinig Podenco Andaluz eigenaren hun hond laten registreren in L.O.E. Momenteel zijn er 600 honden geregistreerd en er zijn er 2000 nodig om erkend te worden door de FCI. Ook protesteren de Portugezen omdat volgens hen de Podenco Andaluz vergelijkbaar is met hun Podengo Portugu�s.

Alle rassen van het Middellandse Zee gebied, de halfwindhonden, lijken een gemeenschappelijk oorsprong te delen in de oude Egyptische honden.

De Podenco Andaluz is de Podenco van het Spaanse vasteland. In Spanje wordt de Podenco Andaluz gebruikt voor de jacht en heeft maar ��n baas, de jager, en zou hierdoor een zogenaamde ��nmanshond zijn. De Andaluz leeft in een roedel, verblijft in een jachtkennel, en wordt nooit in huis gehouden.

De Podenco Andaluz wordt gebruikt als jachthond en de voornaamste prooi is konijn. Echter is deze hond een all round jachthond en worden ze ook gebruikt voor de jacht op herten, wilde zwijnen en vogels. Vooral de Podenco Andaluz Talla Grande wordt gebruikt voor groot wild. Binnen dit ras vind je twee foklijnen. De ene is gefokt voor de wilde jacht, ze sporen de prooi op, achtervolgen het, doden het en brengen het naar de jager. De andere lijn werkt als retriever en blijft dichter bij de jager. Ze vinden een prooi voor de jager, die deze dood schiet, waarna de hond de prooi ophaalt. De Podenco Andaluz heeft geen training nodig voor deze jacht, het werkt puur instinctief. Jonge pups krijgen een dood konijn om mee te spelen om het jachtinstinct op te wekken. Daarna worden de jongen honden samen gebracht met de meer ervaren honden die ze laten zien hoe het moet. Ook als u een pup aanschaft kunt u niet om het jachtinstict heen, het is niet aangeleerd maar puur instinctief!

Karakter van de Podenco Andaluz
Podenco Andaluz
De Podenco Andaluz is over het algemeen gereserveerd naar vreemden. Naar hun baasje zijn ze loyaal, aanhankelijk, onderdanig en respectvol. Ze zijn nooit agressief, kenners van dit ras hebben nog nooit gehoord van een Podenco Andaluz die een mens aanviel, zelfs niet de Podenco Andaluz Talla Grande. De Podenco Andaluz heeft een flink jachtinstinct en kan hierdoor niet altijd loslopen. Ze hebben tijd nodig om te wennen aan nieuwe situaties en mensen. Een Podenco Andaluz is gefokt om te jagen, het zit in zijn genen, dus moet er een afweging gemaakt worden tussen vrijheid en veiligheid. Ze komen vrijwel altijd terug, maar dit kan enkele uren duren. Om het vertrouwen van een Podenco Andaluz te winnen moet er veel tijd gestoken worden in het opbouwen van een band. Een Podenco Andaluz heeft duidelijke opvoeding nodig maar geen harde hand. Een rustige, vriendelijke en consequente benadering zal het meeste resultaat behalen. Pakt u een Podenco Andaluz te hard aan, dan kan het vertrouwen voor altijd beschadigd zijn.

De Podenco heeft veel aandacht en vertrouwen nodig en is niet geschikt voor mensen die veel van huis zijn. Ze zijn lief, aanhankelijk en hebben veel beweging nodig. Podenco`s zijn geen slopers, in het eerste jaar kan het nog wel eens voorkomen, maar daarna is het uitzonderlijk als een Podenco dingen in huis vernield.
Rasstandaard van de Podenco Andaluz
Voorkomen: De Podenco Andaluz is een compact ras met opstaande-oren, halfwindhonden (jagen op zicht en snelheid) die voorkomen in drie verschillende maten en vachten.

De maten zijn:

- Groot (Podenco Andaluz Talla Grande): reuen 54 tot 64 cm, teven 53 tot 61 cm. Beide geslachten vari�ren in gewicht van 21 tot 33 kg.

- Medium (Podenco Andaluz Talla Mediana): reuen 43 tot 53 cm, teven 42 tot 52 cm. Beide geslachten wegen 10 tot 22 kg.

- Klein (Podenco Andaluz Talla Chica): reuen 35 tot 42 cm, teven 32 tot 41 cm. Beide geslachten wegen 5 tot 11 kg.

Drie soorten vachten: Alle drie vari�teiten hebben geen ondervacht. Het haar op het hoofd en benen van zowel de ruwharige en langharige Podenco Andaluz is korter dan die op de rest van het lichaam.

- Ruwharige type: sterk haar en 3,5 tot 6 cm lang.
- Langharige type: haren die zijdeachtig zijn en 6 tot 10 cm lang.
- Korthaar type: haar dat glad is, dicht opeen, hard en 1 tot 3 cm lang.

Kleur: De Podenco Andaluz wordt gezien in verschillende tinten wit, kaneelkleurig in verschillende tinten, of wit en kaneelkleurig.

Hoofd: Het hoofd is middelgroot, afgeronde vorm achter. De schedel is langer dan breed; vlak, met een weinig duidelijke en gladde stop.

Snuit: De snuit is korter dan de helft van de lengte van het hoofd. De breedte en diepte van de snuit zijn ongeveer gelijk.
Neus: De middelgrote neus is rond en honing van kleur.

Kaken en tanden: Vorm van de kaak: de kaak is goed ontwikkeld, sterke kaken, geleidelijk toelopend, robuust en krachtig. Aantal en de kenmerken van de tanden: 42 stuks en goed ontwikkeld. Positie van de snijtanden in perfecte oppositie. De beet in een schaar of pincet (bij voorkeur met een schaar).

Ogen: De kleine, afgeronde ogen gezien vanaf de voorzijde, kunnen elke teint van honing- of hazelbruine kleur hebben. Een vooraanzicht van levendig en intelligent. Iris kleur varieert tussen de verschillende nuances van honing en hazelbruin.
Oren: zijn midden ingesteld, breed aan de basis, driehoekig van vorm met stompe tips, en opstaand.

Hals: De middelgrote, rechte hals krap is en vormt een vijfenveertig graden hoek met het lichaam.

Lichaam: De borst is vrij diep en bezit iets gebogen ribben. De rug is recht, kort en heel breed.

Benen: De benen zijn lang, gespierd, recht en evenwijdig.

Voeten: De voeten zijn strak en rond, met tenen die zo weinig gebogen zijn dat ze vrijwel recht lijken. De grote, sterke nagels zijn bruin of wit van kleur.

Staart: De laag gezette, medium dikke staart dient niet tot de hakken te komen. De staart mag nooit kort zijn. In beweging wordt de staart omhoog gedragen min of meer in de vorm van een maan. In rust wordt de staart naar beneden gedragen in de richting van de hakken in de vorm van een sabel.
Spiermassa: zeer ontwikkeld.

Gezondheid van de Podenco Andaluz
Podenco Andaluz
De Podenco is een bijzonder sterk ras waarbij erfelijke afwijkingen niet tot nauwelijks voorkomen.

Verzorging van de Podenco Andaluz
De Podenco Andaluz heeft veel beweging nodig. Ze hebben weinig vachtverzorging nodig.

Opvoeding van de Podenco Andaluz
Podenco Andaluz
De opvoeding vergt veel geduld. De Podenco Andaluz is intelligent en leert snel, maar is ook ontzettend eigenwijs. De trainingen moeten kort en leuk zijn en worden uitgevoerd in positieve gemoedstoestand. Podenco`s zijn wat nerveus dus er moet getraind worden met zachte methoden. Voelt een Podenco zich gekrenkt of oneerlijk behandeld, kan hij de band met zijn baas verliezen en is het erg moeilijk dit te herstellen. De Podenco blijft loyaal aan zijn baasje als hij vertrouwen heeft, maar hij kan er ook voor kiezen afstand te nemen als zijn baasje niet aan zijn verwachtingen voldoet.
volwassen Podenco Jasper Podenco pup
.
Arca Noah España wordt gesponsord door:

Home manager and rentals

beautyline

Advocaat bureau AEG


dierenvoeding supermercado del campo

centro veterinario Jubega

ornishop coin

Baviera Property Management