Arca Noah España 
Andalucia Registry of Associations
Charity No. 8517
Entidad Inscrita en el Registro de
Asociaciones de Andalucia No. 8517
CIF NIF G93145134
RSIN 8275.01.043


x
 

Het nut van castratie en sterilisatie

DE STERILISATIE
Waarom moet ik mijn hond laten steriliseren ?
Sterilisatie heeft onweerlegbare voordelen voor zowel het gedrag als de gezondheid van de hond.
Veranderingen in seksueel gedrag: ongeveer tweemaal per jaar, tijdens de loopsheid, voelen reuen en teven zich sterk tot elkaar aangetrokken en geven ze blijk van heel wat vindingrijkheid om zich voort te planten. Deze drang ligt zo goed als zeker aan de basis van heel wat ongewenst gedrag. Bovendien ontsnappen honden dan vaker, waardoor ze meer risico lopen om betrokken te raken bij verkeersongevallen.

Een teef laten steriliseren onderdrukt de loopsheid en voorkomt alle daarmee gepaard gaande risico`s. Vergeet daarnaast niet dat bepaalde teven tot wel 10 pups op de wereld kunnen zetten!
Een gecastreerde reu zal zich dan weer niet langer aangetrokken voelen tot loopse teven en hij zal dus minder geneigd zijn om zijn territorium af te bakenen met urine.

Onbetwistbare voordelen voor de gezondheid van de hond:
Sterilisatie voorkomt op doeltreffende wijze de ontwikkeling van ziekten aan de geslachtsorganen zoals teelbal-, prostaat- of eierstokkanker, schijnzwangerschap, ... (Als een teef voor de puberteit gesteriliseerd wordt, daalt ook het risico op melkklier kanker, een ziekte die in 6 % van de gevallen dodelijk is.)
Preventief dus, maar ook genezend, aangezien sterilisatie de behandeling bij uitstek is voor bepaalde aandoeningen als baarmoederontsteking, teelbalkanker of hypertrofische prostaat. Ook andere ziekten kunnen voor de dierenarts een reden zijn om u aan te raden uw hond te laten steriliseren.

Tot slot gaat castratie van de hond meestal gepaard met een verminderde agressiviteit tegenover andere reuen, een afname van de territorium- en voortplantingsdrang en minder ontsnappingspogingen.

Hoe kan ik mijn hond laten steriliseren?
Sterilisatie/castratie is een chirurgische ingreep die plaatsvindt onder algemene verdoving en die latere voortplanting onmogelijk maakt. De operatie is onomkeerbaar: een gesteriliseerd dier kan later dus geen pups meer krijgen.
Bij de reu: bij de castratie worden de 2 teelballen weggenomen. Voor deze methode wordt een insnijding gemaakt in het scrotum.
Bij de teef: ofwel worden de eierstokken weggenomen ofwel de eierstokken en de baarmoeder. Er wordt een insnede gemaakt op de buik thv de navel.
Wanneer moet ik mijn hond laten steriliseren? Alles hangt af van de reden voor de sterilisatie. Als u de ontwikkeling van ziekten wilt voorkomen of voortplantingsgedrag vermijden, dan laat u het dier best zo vroeg mogelijk steriliseren, idealiter rond de puberteit. Het intreden van de puberteit is in grote mate afhankelijk van de grootte van de hond en uw dierenarts is dan ook best geplaatst om u te zeggen wat het beste moment is voor de operatie.

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen?
Als uw dierenarts geen specifieke instructies geeft, wordt u doorgaans aangeraden om uw hond 12 tot 18 uur voor de ingreep nuchter te houden. Dit kan korter zijn bij een pup.
NA DE OPERATIE:
Naar huis terugkeren: laat uw hond bijkomen op een rustige plaats met zachte verlichting en zorg ervoor dat zijn slaapplaats schoon is.
Wat moet u doen als uw hond weigert te eten ? De narcose en de stress van de hospitalisatie kunnen verklaren waarom uw dier op de dag na de operatie niet wil eten. Bij een teef duurt de verdoving langer, waardoor zij tot 48 uur na de operatie van slag kan zijn.
Als u twijfels hebt, neem dan zeker contact op met uw dierenarts.
DE REST VAN ZIJN LEVEN:
De geslachtsorganen scheiden bepaalde hormonen af ( oestrogeen, testosteron), dus wanneer ze worden weggenomen, leidt dat onvermijdelijk tot hormonale veranderingen die gevolgen kunnen hebben voor bepaalde functies :
Regeling van de voedingsopname : sterilisatie kan het voedingsgedrag van de hond veranderen zodat hij per dag meer gaat eten. Als deze overconsumptie niet ingeperkt wordt,kan dit leiden dat tot zwaarlijvigheid.
Er kunnen problemen optreden met de beenderen en de gewrichten, als gevolg van overgewicht van het dier: gescheurde kruisbanden in de knie, heupdysplasie, ...

Met dank aan Royal Canin.

www.greetpouders.be
.
Arca Noah España wordt gesponsord door:

Home manager and rentals

beautyline

Advocaat bureau AEG


dierenvoeding supermercado del campo

centro veterinario Jubega

ornishop coin

Baviera Property Management